dinsdag 18 februari 2014
Moeizame grote kruisbekken
Dit "winterseizoen" kun je wel met recht het seizoen van de grote kruisbekken noemen. Het is een soort die uit het hoge Noorden komt, vanuit Siberiƫ en, de laatste keer die bekend is, dat ze er in kleine groepjes waren, was in 1992.
De periode daar weer voor was in 1982.
Je kunt dus wel stellen dat het voor mij een bijzondere soort was en ik er dan ook wel aardig wat vrije uren aan heb besteed. Eerst in Malden, bij Nijmegen, en daarna diverse keren in Leender-Strijp in het Leender-bos waar ik een paar keer aardig wat pech had doordat de vogels op het laatste moment, wanneer ze kwamen drinken, juist een 15 tot 20 meter verderop gelegen plasje uitkozen en mij dus met een leeg foto-kaartje achter lieten. Op internet was ondertussen ook te volgen dat het drinkplasje bij Malden nog steeds goed bezocht werd en er prachtige foto`s van deze soort werden gemaakt. Dit zowel van de mannelijke als vrouwelijke vogels . De mannetjes zijn namelijk oranje-rood en dus heel mooi van kleur.
Toch nog maar een dagje vrij genomen en er met een paar vrienden naar toe maar je kon al merken dat de gedragingen van de vogels anders was worden. Ze kwamen bijna niet meer drinken. Uiteindelijk kwam deze vrouwelijke, grote kruisbek, toch heel even voor me zitten, maar dan ook nog op een meest ongunstige plek met heel slecht grauw licht. Het kan verkeren.
Toch ben ik er wel blij mee omdat je hier weer die enorme gekruiste snavel goed kunt zien.
Misschien krijg ik in +/- 2025 weer een kans om een mooie mannelijke vogel, drinkend vast te kunnen leggen. Misschien tot dan.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten